Най-продавани

Gocycle S

Gocycle S

Цена: 5,250лв.

Вело маршрути

 

 

На колело - хем полезно, хем модно

Дата: 2010-03-31

 

На колело - хем полезно, хем модно

 

 

В кризата се случват и някои хубави неща - дали от икономия, или пък от екологични притеснения, но все повече хора решават да минат от 4 на 2 колела.
Често причината не е чак толкова сериозна, повечето колоездачи признават, че това страшно ги разтоварва и карат просто за кеф!
Освен че е полезно, придвижването на 2 колела става и все по-модно, като за добрия вид на колоездача вече работи цяла индустрия за велосипеди, дрехи и аксесоари.
Манията да се придвижваш на колело, добре позната в западни държави, се разпростира и из Източна Европа. В консервативна Великобритания вече се е превърнала направо в хит. Преди 10 години придвижването на колело до работата на Острова беше доста екзотично поведение, като повечето от служителите пътуваха с коли. Днес положението доста се е променило. В гаражите на повечето офиси има достатъчно стоянки за колела. А велосипеди - всякакви, и никой не се притеснява от това. Може да видите супербайк Roubaix за 2000 британски лири да чака кротко до старо ръждясало колело, каквото е карала баба ви.
За все повече хора карането на колело е начин да се измъкнат от всекидневната рутина. Типичният колоездач на Запад през уикенда е мъж, богат, 30 - 40-годишен. Любимото му занимание в неделя сутринта е да се метне на колелото и да мине 50 километра, което удобно му предоставя няколко часа далече от жената и децата. “Мъжете достигат една възраст, в която мечтаят да се отскубнат и да са сами. Ако всекидневието ти минава седнал на бюро или пък от среща в среща, като проверяваш непрекъснато своето блекбъри за съобщения, ще започнеш да си мечтаеш за приключения, да излезеш навън на въздух и да правиш някакви физически усилия", обяснява Саймън Мотрам, изпълнителен директор на луксозната марка за облекла за колоездачи “Рафа”.
Проучване през 2008 г. показа, че карането на колело е вторият най-бързо развиващ се спорт след атлетиката. Най-голямата промяна може да се забележи в градовете във Великобритания. Само в Лондон хората, които карат колело, са се увеличили със 107% от 2000 г. насам. Увеличение на колоездачите се наблюдава и в други градове като Бристол, Шефилд и Лечестър. Наскоро в Бристол бе открита алея, която комбинира карането на колело и ходенето пеша на територията на града. Подобна ще бъде открита скоро и в Лондон. Тя ще разполага с 6000 колела и стоянки през 300 метра, на които те могат да бъдат паркирани, за да продължиш пеша.
Въпреки цялото раздвиждане карането на колело във Велокобритания е само 1% от трафика там. В Дания 18% редовно се придвижват така, а в Холандия това са 27% от населението!
 
Оказва се, че мъжете и жените се отнасят много различно към колелото. Представителките на нежния пол не са толкова ентусиазирани да карат велосипеди, показа проучване във Великобритания, пише в. "Гардиън". Четири от пет жени никога не карат колело, а по-малко от една на всеки 10 върти педалите повече от един път в месеца.
Основното притеснение на жените е безопасността на пътя. Освен това всички снимки в рекламите на мъже, облечени в прилепнали екипи, които карат колело, едва ли са особено окуражителни за жените. “Те смятат, че трябва да си купуват цялата тази екипировка, освен това тя запарва, ще се изпотят и изобщо - не става", обяснява дизайнерката Ейми Фльориот, която пуска тази есен специална серия екипи, разработени за жените колоездачки.
Отново холандките са първи. По пътищата в страната жените на колела са повече от мъжете. Става въпрос наистина за безопасността, която ще реши всички останали проблеми. Покажете на жената, че това не е опасно, и тя ще го приеме изцяло, смята Фльориот.
Колоезденето става все по-популярно и сред модните дизайнери и художниците. Така например на финалния етап на “Тур дьо Франс” Ланс Армстронг караше Trek Madone, чиято рамка бе изрисувана с блестящи пеперуди. “Рафа”, която бе създадена преди 5 г., за да представи една модерна алтернатива за облекло за колоездачи, е доказателство, че компаниите за колела могат не само да издържат на кризата, но и да направят печалба в нея. Когато бе основана, фирмата бе критикувана, че продава стоки на цена е с 40% по-висока от тази на конкурентите. Оказа се, че “Рафа” само загрява. Днес дори суперлуксозните й екипи за по 3500 лири имат доста купувачи.
Компанията отчита увеличение на печалбата от 80% т.г. Причината - за хората, които си падат по този спорт, това е последното нещо, от което искат да се откажат в кризата. Може да не купиш планирания диван или нова кола, но колоезденето е това, което те кара да се чувстваш добре, и затова не искаш да се отказваш от него, смята Саймън Мотрам.
(24часа)

Количка

Количката е празна.

Валути

Нови продукти

Voyager HS11 Electric

Voyager HS11 Electric

Цена: 1,650лв.
Rubbee X kit

Rubbee X kit

Цена: 587лв.
Gocycle S

Gocycle S

Цена: 5,250лв.